Auteurs
Filosofie bestaat bij de gratie van auteurs. Op deze pagina willen we enkele auteurs nader aan u voorstellen. Zij representeren vanzelfsprekend niet de gehele wijsbegeerte, slechts het topje van de Olympus. Meer auteurs vindt u onder het alfabetische menu aan de rechterzijde van deze pagina.

Martha Claeys (1994) is filosofe. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde podcast Kluwen.
_w207_h350.jpg)
Paul van Tongeren (Deventer, 1950) is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was eerder bijzonder hoogleraar wijsbegeerte namens de Radboud Stichting aan de Universiteit Leiden, buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven en geassocieerd onderzoeker aan de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika). Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij publiceert populaire boeken op basis van zijn grootste interesses: de deugdethiek van Aristoteles en het nihilisme van Friedrich Nietzsche. In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en oorspronkelijkste Nederlandstalige filosofieboek. Hij is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van Trouw.
_w207_h350.jpg)
René ten Bos (1959) was Denker des Vaderlands 2017-2019. Ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en schrijft en spreekt met verve over een keur aan onderwerpen. In 2014 verscheen zijn gelauwerde monografie Water, die werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen Dwalen in het antropoceen.

Marli Huijer (1955) is hoogleraar Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Lector Filosofie en Beroepspraktijk aan De Haagse Hogeschool. Als publieksfilosofe brengt zij diepgang aan in actuele discussies. In Ritme en Discipline onderzoekt Huijer hoe wij in de hedendaagse maatschappij het beste kunnen omgaan met een overvloed aan mogelijkheden en prikkels. In 2016 verscheen Achterblijven over migratie en recent schreef zij Leve de publieksfilosofie! over haar periode als Denker des Vaderlands.

Kwame Anthony Appiah (1955) is een van de meest vooraanstaande en invloedrijke filosofen van onze tijd. Met zijn disciplineoverstijgende analyses werpt Appiah nieuwe licht op uiterst actuele morele vraagstukken, daarbij de controverse niet schuwend. Zijn werk is glashelder geschreven en toegankelijk voor een groot publiek.
Auteur worden?
Schrijfkriebels? Heb je een goed idee voor een boek of al een compleet manuscript geschreven? We zijn benieuwd naar je ideeën!