Bruno Latour bij over Het parlement van de dingen bij Radboud Reflects
_w630.jpg)
Volgens Bruno Latour leven we in een nieuw klimaatregime, waarin de invloed van de mens op de natuur allesbepalend is en we talloze verbindingen aangaan met de natuurlijke wereld. In dit zogenaamde antropoceen zijn mensen, dieren, planten en dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat onze invloed op de natuur daardoor ongekend groot is, moeten we volgens Bruno Latour alles wat niet-mens is een stem geven. Deze stem kan verwoord worden via een rollenspel in een ‘parlement van de dingen’. Dit helpt ons op weg om onze natuur te behouden voor toekomstige generaties.
Latours idee van een parlement van de dingen heeft inmiddels weerklank gevonden. Zo kreeg in Nieuw-Zeeland de Whanganui-rivier dezelfde wettelijke status als de mens. In Nederland is de Ambassade van de Noordzee opgericht om te onderzoeken of we de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem kunnen geven. Wat betekent het om niet-mensen een stem te geven in het politieke debat? Hoeveel vraagt dit van onze empathie en verbeeldingskracht? En is er in de politieke realiteit ruimte voor dit soort gedachte-experimenten?
Na de lezing gaat Latour in gesprek met Arjen Kleinherenbrink en is er een mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen.
Datum: 23 november 2020
Tijd: 20:00 tot
Locatie: Online via livestream, registreer je hier!
Organisatie: Radboud Reflects and Stichting Internationale Spinozaprijs