Authenticiteit. Filosofie van het zelf
_w630.jpg)
Authenticiteit of plagiaat?
Ben jij wel echt jezelf? We willen allemaal authentiek en uniek zijn. Maar wat betekent het om echt jezelf te zijn? En is het wel mogelijk? Waarom hechten we zoveel belang aan het ideaal van authenticiteit? En kun je wel vasthouden aan een ideaal van autonomie als je niet zeker weet of iedereen wel authentiek is? Leer van cognitiefilosoof Leon de Bruin hoe in de filosofie wordt nagedacht over het begrip authenticiteit.
We worden van alle kanten uitgedaagd om onze grenzen te verleggen en met nieuwe technieken ons ware zelf te ontdekken. Maar wat betekent het eigenlijk om jezelf te zijn? Is het zelf niet gewoon een optelsom van gejatte ideeën, nagebootste verlangens en onbewuste prikkels uit de omgeving, waar niets oorspronkelijks aan te ontdekken valt? Is het zelf niet altijd plagiaat?
Het zelf
Tegenwoordig zien we 'het zelf' als een sociaal construct dat wordt gevormd en bepaald door interacties met anderen. Leon de Bruin gaat na wat er overblijft van authenticiteit als het zelf geen harde kern heeft. Na zijn lezing gaat hij in gesprek met filosoof van de psychiatrie Sanneke de Haan over hoe authenticiteit een rol speelt in discussies over de psychiatrie. Kom er achter dat nieuwe wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke kwesties belang hebben bij filosofische discussies over persoonlijke identiteit.
Leon de Bruin
Leon de Bruin (1979) is universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft diverse publicaties in internationale tijdschriften over sociale interactie, emotie, belichaamde cognitie en het zelf. De Bruin publiceerde bij Boom Philosophy of mind, brain and behaviour en in september 2017 zal het boek Ik. Filosofie van het zelf uitkomen.
Waar en wanneer:
Locatie: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, 6525 HS Nijmegen
Datum: 20 september 2017
Tijd: 19:30-21:00
Kosten: € 5,- (Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, en Alumni Benefits Card-houders gratis)