Top tien bestverkochte boeken van 2022

1. Leven en werk van Ludwig Wittgenstein – Bert Keizer
Wittgenstein wist dat hij een bijzonder talent had, en zijn visie op zichzelf is zeker zo boeiend als zijn kijk op de wereld. In zijn brieven en dagboeken treedt een geniale, lastige, komische en ontroerende man naar voren die in leven en in sterven een onuitwisbare indruk maakte op de mensen die hem kenden. Bert Keizer biedt een heldere en toegankelijke introductie in leven en werk van Wittgenstein. Hij bespreekt diens brieven, dagboeken en belangrijkste werken: de Tractatus en de Filosofische onderzoekingen. Dat doet hij gedreven en enthousiast, zonder belerend te worden.
Lees meer over Leven en werk van Ludwig Wittgenstein
2. Tractatus – Ludwig Wittgenstein
De Tractatus van Ludwig Wittgenstein is een tekst die generaties blijft fascineren. Worstelend met vraagstukken over logica, betekenis en de wereld ontwikkelt Wittgenstein een radicale visie op wat taal is en op wat haar grenzen zijn.
Filosoof Victor Gijsbers vervaardigde een geheel nieuwe vertaling van de Tractatus, die hier zij aan zij met het Duitse origineel wordt gepresenteerd. In helder Nederlands worden de ideeën van Wittgenstein voor een nieuw publiek ontsloten. Een uitgebreide inleiding helpt de lezers de weg te vinden in de soms hermetische tekst van de Tractatus.
Lees meer over de Tractatus
3. Boek van de toekomst – VPRO Tegenlicht
In het Boek van de toekomst onderzoeken de toekomstverkenners van VPRO Tegenlicht de ontwikkelingen die de wereld in de 21ste eeuw vormgeven. Ze staan in de frontlinie, waar nieuwe ideeën in politiek, economie, cultuur, technologie en wetenschap worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Met filmische middelen en in gesprek met internationale denkers en doeners zoeken ze naar sporen van morgen in de wereld van vandaag. Het resultaat is een caleidoscoop van perspectieven en vaak conflicterende toekomstvisies. Via QR-codes is het boek gelinkt met meer dan 500 VPRO Tegenlicht-uitzendingen in het nieuwe online archief.
Lees meer over het Boek van de toekomst
4. Zakboekje – Epictetus
Het Zakboekje van Epictetus bevat ‘wenken voor een juiste houding in uiteenlopende situaties’. Deze nog steeds onmisbare raad is opgetekend door een van de leerlingen van deze stoïsche wijsgeer uit de eerste eeuw na Christus.
Het Zakboekje is onderdeel van de reeks Kleine Klassieken: een reeks met bekende en minder bekende teksten van de grootste denkers. De urgentie en universaliteit van deze teksten overstegen in alle gevallen de tijd waarin ze geschreven werden. Ook vandaag verdienen ze een publiek dat ze leest en herleest.
Lees meer over het Zakboekje
5. Vinosofie – Jacqueline Duurland
Praten over ‘de zin van het leven’ onder het genot van een glas wijn. Dit is het beeld dat veel mensen van filosofie hebben. In werkelijkheid is filosoferen een pittige denkinspanning die niet altijd goed verenigbaar is met de roes van het drinken. Jacqueline Duurland, een filosoof die van een goed glas wijn houdt, vindt dit wankele evenwicht al belicht door grote filosofen in de oudheid, en heeft zich verdiept in wijnwijsheid in al haar facetten. In het hoogst originele Vinosofie laat ze zien hoe wijn inspireert tot filosoferen. Ze neemt bekende thema’s uit de wijnwereld als vloeiende ingang tot een praktische levensfilosofie: van wijntranen en ouderen tot troostdrinken en zielenroerselen.
Lees meer over Vinosofie
6. Totalitarisme – Hannah Arendt
In Totalitarisme beschrijft Hannah Arendt de oorsprong en dynamiek van totalitaire systemen. Met het veranderende politieke landschap in de westerse wereld is dit boek, meer dan een historische analyse, een waarschuwing: Arendts beschrijving van de opkomst van dictators en de rol van de massa's is schrikbarend actueel. Na de verkiezing van Trump was het boek terug te vinden in internationale bestsellerslijsten.
Totalitarisme is net als Antisemitisme onderdeel van Hannah Arendts hoofdwerk The Origins of Totalitarianism. Met de verschijning van Imperialisme afgelopen oktober is de trilogie nu volledig beschikbaar in het Nederlands.
Lees meer over Totalitarisme
7. Het Europese nihilisme – Paul van Tongeren
Paul van Tongeren presenteert de belangrijkste teksten van Nietzsche over het nihilisme en waagt zich aan een interpretatie van diens gedachten over het Europese nihilisme. Ook de receptie van dit begrip in het werk van andere denkers, zowel nationaal als internationaal, komt uitgebreid aan de orde.
'Nietzsche legt volgens Paul van Tongeren een nihilisme bloot in onze cultuur dat we niet willen zien – en eigenlijk ook niet kunnen overwinnen. Dat is geen blijde boodschap, maar dat maakt dit geen somber boek. Het daagt je uit om verder te denken, reden waarom dit boek na tien jaar in herziene versie is verschenen.' – de Volkskrant
Lees meer over Het Europese nihilisme
8. Marx, Wagner, Nietzsche – Herfried Münkler
Marx, Wagner en Nietzsche ontwikkelden hun revolutionaire ideeën in de negentiende eeuw en hadden grote invloed op de periode daarna, een eeuw van extremen en politieke catastrofes. Politicoloog Herfried Münkler brengt deze drie fascinerende figuren bij elkaar, wijst op hun overeenkomsten en verschillen en roept daarmee een heel tijdperk op dat vele aardverschuivingen kende.
Münkler laat zien dat wij in onze tijd de ideeën van Marx, Wagner en Nietzsche opnieuw moeten interpreteren om ze tot ons te laten spreken. Genuanceerd, kritisch en helder werpt hij nieuw licht op drie grootmeesters wier ideeën kunnen dienen ‘als reflectieruimte voor de omslagen in de eenentwintigste eeuw’.
Lees meer over Marx, Wagner, Nietzsche
9. Blijven is nergens – Florian Jacobs
Blijven is nergens biedt een fascinerende kennismaking met Rainer Maria Rilke (1875-1926), met zijn werk en met de wereld waarin zijn oeuvre tot stand kwam: het Europa van honderd jaar geleden. Dit literair-historische reisverslag gaat ook in op Rilkes levensopvatting dat de reis de belangrijkste handeling is: Rilke bloeide op als hij onderweg was, en verwelkte zodra hij zich lange tijd ergens moest ophouden. ‘De open wereld is de enige wenselijke wereld’, om met de grote dichter zelf te spreken. Filosoof en dichter Florian Jacobs reisde Rilke achterna, van Praag, München en Berlijn naar Parijs, Rome en Venetië. En natuurlijk naar het kasteel van Duino, waar Rilke begon te werken aan zijn beroemdste geschrift: De elegieën van Duino.
Lees meer over Blijven is nergens
10. De constructie van de wereld – Arjen Kleinherenbrink
Latour is wereldwijd een van de meest geciteerde auteurs in de sociale wetenschappen, maar hij staat ook in toenemende mate op de radar van kunstenaars en beleidsmakers. Waar zijn denken ingang vindt lopen de gemoederen vaak hoog op. Zijn critici noemen Latour een gevaarlijke postmodernist en een bloedeloze technocraat. Zijn bewonderaars zien Latours werk juist als een instrument om de wereld met een realistische en inclusieve blik tegemoet te treden. Met De constructie van de wereld biedt Arjen Kleinherenbrink inzicht in de denkwereld van een van de meest enigmatische levende filosofen.
Lees meer over De constructie van de wereld