Zojuist verschenen: 'Het seculiere experiment'

Zojuist verschenen: Het seculiere experiment van Hans Boutellier.
Sinds de jaren zestig is God niet langer maatgevend voor onze maatschappij. De ontwikkelingen gingen snel – alsof het een welbewust experiment was. Religie verdween grotendeels uit de samenleving. God trok zich terug in de hoofden van de mensen. Vijftig jaar later maakt Hans Boutellier de balans op. De samenleving ontwikkelde zich tot een pragmatisch bestuurde onderneming. Niet zonder succes, maar ook niet zonder problemen.
De diepe twijfel die kenmerkend is voor de westerse cultuur roept steeds meer vragen en radicale antwoorden op – met en zonder God. Boutellier analyseert de ontwikkeling van de criminaliteit en hoe surveillance een nieuwe almacht is gaan vormen. Hij beschrijft de keerzijde van de seksuele revolutie en de ontwikkeling van immigratie en integratie. Wat is de houdbaarheid van het seculiere experiment? Waar staat het Westen nu eigenlijk voor?
In de media:
'De meeste christenen zijn geseculariseerd, maar Nederland telt nu wel twee miljoen moslims.
"Daar worden we nu mee geconfronteerd. Wat betekent dat voor het seculiere Westen? Diepe twijfel, dat is de grondslag van het succes van de westere cultuur. Het is de houding van de wetenschapper: steeds op zoek naar de waarheid, in de verwachting en zelfs de hoop dat die weer achterhaald zal worden. [...] Het is de vooruitgang. Wij moeten ons daarop voor laten staan. Maar de vraag is: hoe overtuigend is dat?"
Voor mensen die niet in die traditie staan?
"Voor degenen die de twijfel eigenlijk helemaal niet willen toelaten. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, handelde niet uit geloof, maar uit angst voor zijn eigen twijfel. Daarom moest hij een daad stellen. Radicalisering is voor een deel het antwoord op angst voor de twijfel."'
Dit is een deel van een interview met Hans Boutellier dat op 12 november 2015 in De Groene Amsterdammer verscheen.
'We leven in een "pragmacratie", stelt Boutellier. "Met de godsdienst zijn ook de grote inspirerende verhalen verdwenen. Je bent voor of tegen de opvang van vluchtelingen, een middenweg lijkt niet te bestaan. Voor de een is de vluchteling een projectiescherm voor al zijn angst. De ander ziet een kans voor barmhartigheid. Die gevoelens van angst en barmhartigheid komen maar moeilijk meer samen. Je ziet steeds vaker radicale posities die een dialoog moeilijk maken."'
Dit is een deel van een interview met Hans Boutellier dat op 14 november 2015 in NRC verscheen. Lees hier het hele interview.