'Ook in onze maatschappij ziet Mbembe weer steeds meer Negers ontstaan' – **** in Trouw

Kritiek van de zwarte rede is een belangwekkende reflectie op hoe we vandaag de dag moeten denken over slavernij, racisme, gelijkheid en ongelijkheid. Achille Mbembe beschrijft de geschiedenis van de slavernij als product van het mondiale kapitalisme. Hij gaat in op het ontstaan van het menstype ‘neger’ en de vraag wat het betekent om daartoe gereduceerd te worden.
Een van de thesen in dit boek is dat er na de afschaffing van de slavernij eerder meer dan minder ‘negers’ ontstaan – die niet noodzakelijk zwart zijn. Het gaat om al die mensen die economisch en maatschappelijk worden buitengesloten. Tegelijkertijd schetst Mbembe de manier waarop dit onderdrukkende stigma de kiem van bevrijding in zich kan dragen.
Merel Kamp recenseert Kritiek van de zwarte rede van Achille Mbembe in Trouw (****): 'Sommige inzichten van Mbembe zullen u treffen als een bliksemschicht. En veel inzichten zijn bijzonder actueel. Het aanbrengen van cesuren in de maatschappij is iets wat we nog altijd met veel ijver en geestdrift doen. Gelukzoekers, islamieten of ongelovigen vallen dan bijvoorbeeld opeens heel handig buiten onze morele ruimte. Mbembe laat zien dat oude cesuren nog lang niet gedicht zijn, terwijl nieuwe alweer in de maak zijn. Het boek kan gelezen worden als een waarschuwing en vergroot voor ons allen, ongeacht onze huidskleur ons (historisch) zelfbewustzijn.'
Deze recensie is op 11-11-2015 in Trouw verschenen. Lees de volledige recensie hier.