Zojuist verschenen: Stefan Hertmans - Het bedenkelijke

In Het bedenkelijke onderzoekt Stefan Hertmans het obscene in de cultuur. Fenomenen als peepshows en excessief filmgeweld tonen ons iets fundamenteels over de menselijke geest, dat in versluierde vorm ook in religie en moralisme voorkomt. De schijnbare openheid die democratische en gemedialiseerde samenleving domineert, heeft dan ook iets obsceens, omdat het wezenlijke ons eigenlijk keer op keer ontsnapt. Volgens Hertmans vinden we in deze obsceniteit de grondstructuur van de menselijke geest. Dat wat ons te denken geeft, wat het denken in gang zit, is zelf bedenkelijk en maakt ons denken twijfelachtig.
Stefan Hertmans heeft een groot oeuvre op zijn naam staan, onder meer bestaande uit essays, toneelwerk en literaire publicaties (zowel proza als poëzie). In 2014 verscheen zijn boek Oorlog en terpentijn, waarvoor hij de AKO Literatuurprijs 2014 ontving.
Het bedenkelijke is een herziene uitgave van het eerder verschenen gelijknamige essay (Boom, 1999).
‘Omdat er geen ontsnappen is aan de bedenkelijkheid van het denken, kan men dus alleen maar denken tegen beter weten in – een denken dat van zichzelf toegeeft dat er een punt is waar men gewoon maar moet beginnen, waar men sprongen in het duister moet wagen, waar men, in godsnaam of in wiens naam dan ook, dan toch maar het risico moet lopen om bedenkelijk te zijn.’