28 januari: presentatie 3000 jaar denkers over onderwijs tijdens de NOT

Op 28 januari wordt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) het boek 3000 jaar denkers over onderwijs gepresenteerd. De presentatie van het boek vindt plaats tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) op 28 januari, om 16.15 bij de stand van de CED groep, stand 10.C014. De eerste exemplaren worden aangeboden aan René Kneyber en Theo Magito, de directeur van de CED groep.
Voor dit boek verzamelde Henk Sissing uitspraken die door de eeuwen heen zijn gedaan door meer dan 350 filosofen, pedagogen, leraren en onderwijskundigen van over de hele wereld. Opvallend is de onverminderde actualiteitswaarde van de uitspraken.
Het boek is ingedeeld in zes thema’s: onderwijs, leraren, leerlingen, leidinggevenden, ouders en leren. Ieder thema wordt ingeleid door een deskundige op het gebied van onderwijs, die ook zijn favoriete uitspraak toelicht. De filosofen René Gude en Erno Eskens schreven het voorwoord.
3000 jaar denkers over onderwijs is boeiend en informatief voor eenieder die interesse heeft voor onderwijs; het is bedoeld ter inspiratie, overpeinzing en ‘lering ende vermaak’.
Henk Sissing (1954), de samensteller van het boek, is vooral onderwijsliefhebber en daarnaast onderwijsorganisatieadviseur, ontwikkelaar en onderzoeker. Hij heeft verschillende (bestuurs)functies gehad in het BaO, het VO, HBO, het Ministerie van OCenW en CPS. Sissing is bestuurslid van de VFS, bestuurslid van het NILEA en lid van enkele denktanks over onderwijs. Hij is bedenker en ontwikkelaar van o.a.: het werken met 'Minder handen voor de klas', het werken met pressure cookers, databank met 350 projecten vakoverstijgend werken, operatie stofkam (strijd tegen overladenheid), onderwijsfilmfestivals en Weten waarom!. Hij heeft veel artikelen, brochures en andere uitgaven geschreven waaronder Soms moet het werkelijk stil zijn... (350 onderwijsgedichten van 1591-2010).
Verder hebben aan dit boek meegewerkt:
- Gert Biesta, Professor of Education aan Brunel University London.
- Erno Eskens, programmadirecteur en uitgever van de ISVW.
- René Gude, denker des vaderlands, oud-directeur van de ISVW en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine.
- Mariëtte Lusse, lector aan Hogeschool Rotterdam. Studeerde studeerde algemene pedagogiek in Leiden (cum laude).
- Paulien Meijer, hoogleraar en directeur van de Radboud Docenten Academie.
- Robert-Jan Simons, emeritus hoogleraar onderwijs- en opleidingspsychologie en onderzoeksdirecteur pedagogiek en onderwijskunde aan de Radboud Universiteit.
- Luc Stevens, emeritus hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht, thans directeur van het Nederlands Instituut voor Onderwijs en opvoedingszaken (NIVOZ).
- Marc Vermeulen, hoogleraar onderwijssociologie aan de universiteit van Tilburg en aan de Open Universiteit Nederland.