Masterclass Hannah Arendt 'Oordelen' met Laurens ten Kate en Marthe Kerkwijk

Helaas overleed Arendt voor ze het derde deel van haar trilogie kon voltooien. Wel liet ze een aantal colleges en essays achter die het voorwerk voor dit boek over oordelen vormden. Deze zijn postuum gebundeld. Onder leiding van Laurens ten Kate en Marthe Kerkwijk bespreekt u de colleges over oordelen in het werk van Immanuel Kant, maar ook andere essays, waaronder een over Lessings onderscheid tussen waarheid en mening. Heel relevant voor huidige debatten, maar dat is slechts onze mening…
Hannah Arendt
Het denken en de persoon van Hannah Arendt, Duits-Amerikaans filosoof van Joodse afkomst, is vanaf 2013 bij een miljoenenpubliek bekend. In dat jaar maakte Margaretha von Trotta de film Hannah Arendt. We ontmoeten daarin een moedige, geëngageerde filosoof, die een kritische visie verwoordt op het proces tegen de nazi Adolf Eichmann, dat in Jeruzalem in 1961 plaatsvond. In deze periode schreef Arendt haar meest invloedrijke werken, waaronder De oorsprong van het totalitarisme, De menselijke conditie, De banaliteit van het kwaad, Over revolutie en Over geweld. Zoals de titels van deze werken al suggereren, was Arendt diepgaand betrokken op de wrede politieke gebeurtenissen van haar tijd, het nazisme en stalinisme. Geen andere denker biedt ons zoveel handvatten om deze gebeurtenissen te begrijpen dan zij.
Waarom deze masterclass?
Filosofisch en politiek gezien is Arendt moeilijk te plaatsen. Ze is beïnvloed door Kant en de liberale traditie, maar heeft hier ook kritiek op. Daarnaast zijn er duidelijk banden met Aristoteles en Tocqueville te bespeuren. De laatste jaren krijgt het werk van Hannah Arendt veel aandacht in zowel de academische als de publieksfilosofie. In hoeverre resoneren thema’s uit haar werk met hedendaagse publieke discussies? Wellicht kan Arendt ons helpen onze huidige tijd te begrijpen. Na afloop van elke masterclass heeft u gedegen kennis opgedaan over Arendts werk, een aantal debatten in de filosofie, en de rol van kritisch denken in het publieke domein. U begrijpt beter wat er speelt in actuele discussies en bent in staat hier kritische vragen over te stellen. U bent tevens in staat op hoog niveau een moeilijke filosofische tekst te lezen, zowel zelfstandig als samen met anderen. U leert complexe gedachten over een tekst te articuleren en u leert te reflecteren op uw eigen positie.
Laurens ten Kate
Lauren ten Kate (1958) is filosoof en theoloog. Hij studeerde, promoveerde en doceerde aan de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Momenteel is hij werkzaam als universitair hoofddocent godsdienstfilosofie, theologie en religiestudies aan de Universiteit voor Humanistiek. In 2015 publiceerde hij samen met Marcel Poorthuis het boek 25 eeuwen theologie.
Waar en wanneer:
Locatie: Dodeweg 8, 3832 RD Leusden
Datum: Eerste helft van de cursus: Zaterdag 14 en zondag 15 april 2018. Tweede helft van de cursus: Zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018.
Kosten: Variërend van €605,- tot €755,-