De oorsprong en ideologie van het fascisme
_w630.png)
In oktober verschijnt een volledig herziene editie van het succesvolle boek van historicus Robin te Slaa over de oorsprong en de ideologie van het fascisme. Zijn historische zoektocht levert een caleidoscopisch mozaïek op van fascinerende verhalen. Duidelijk wordt dat het fascisme geen onverklaarbaar bedrijfsongeval in de Europese geschiedenis was. Het bouwde voort op oudere denkbeelden en blijkt diep in onze cultuur en historie te zijn geworteld. Onvermijdelijk is ten slotte de vraag in hoeverre het fascisme in onze tijd bezig is aan een comeback. Te Slaa gaat hierover in gesprek met historicus Daniël Knegt.
Over de sprekers
Robin te Slaa is historicus en auteur van een groot aantal publicaties. Hij doet al bijna twintig jaar onderzoek naar het fascisme en is volgens de Volkskrant ‘een van de grootste experts in Nederland op dit gebied’. Samen met Edwin Klijn werkt hij aan een monumentale trilogie over de geschiedenis van de NSB, waarvan de eerste twee delen inmiddels lovend zijn ontvangen door pers en collega-historici. Het boek Wat is fascisme? uit 2017 werd geprezen als origineel, diepgravend en toegankelijk.
Daniël Knegt is als docent nieuwste geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de European University Institute in Florence op een onderzoek naar fascisme, Europees denken en neoliberalisme bij Franse intellectuelen, waarvan de boekversie in 2017 verscheen onder de titel Fascism, Liberalism and Europeanism in the Political Thought of Bertrand de Jouvenel and Alfred Fabre-Luce. Zijn aandacht gaat uit naar de geschiedenis van fascisme in transnationale context en de geschiedenis van alternatieve vormen van Europees denken. Ook interesseert hij zich voor de geschiedenis van twintigste-eeuws Frankrijk en de vroege neoliberale beweging.