Van angst naar anxiety
_w630.png)
Angstgevoelens zijn individueel, maar er zijn ook veel sociale onzekerheden die ons verontrusten. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving.
Ter gelegenheid van het essay Gedeelde angsten. Kleine sociologie van maatschappelijke onzekerheid buigen verschillende sprekers zich over onze voornaamste collectieve angsten aan de hand van bredere tendensen, van de toenemende individualisering en globalisering tot het veelvuldig flexwerken en de invloed van nieuwe media.
Over de sprekers
Rudi Laermans is hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde bij onder meer De maatschappij van de sociologie (2012) en, samen met Dick Houtman, Weber (2017). In 2020 verscheen zijn essaybundel Ik, wij, zij. Sociologische wegwijzers voor onze tijd.
Monique Kremer is bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Eerder was zij als onderzoeker verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (UvA en UU) en werkte zij als senior wetenschappelijk medewerker en projectcoördinator bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Zij publiceerde Vreemden in de verzorgingsstaat. Hoe arbeidsmigratie en sociale zekerheid te combineren (Boom/Lemma, 2013) en is columnist voor www.socialevraagstukken.nl.
Bouke van Balen is journalist en techniekfilosoof. Hij maakt en co-host de podcast Red de Millennial, waarin hij zijn eigen generatie onder de loep neemt. Als filosoof is hij vooral bezig met de relatie tussen de moderne mens, technologie, en de wereld.
Lieke Knijnenburg (moderator) werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft daarnaast met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.
Praktische informatie
Datum: maandag 21 februari 2022
Tijd: 17.00 - 18.30
Locatie: SPUI25
Aanmelden voor de lezing kan hier. Het programma is ook online bij te wonen.