Zijn wonderen actueel? Boekpresentatie Hent de Vries

Bestaan er hedendaagse wonderen? Filosoof Hent de Vries schreef het boek 'Kleine filosofie van het wonder' en constateerde dat wonderen verrassend actueel zijn. Wat zijn moderne wonderen? En waarom zouden we meer oog moeten hebben voor wonderen? Met: Hent de Vries, Rens Bod en Burcht Pranger. Moderator Birgit Meyer zal het gesprek leiden. Boekpresentatie in samenwerking met Spui25 en Boekhandel Athenaeum.
De eeuwenoude traditie van wonderdenkers en wonderdoeners vindt nog steeds weerklank in onze samenleving, stelt Hent de Vries. Wonderen lijken niet alleen iets te betekenen voor religieuze fanatici, maar benoemen een realiteit of irrealiteit die ons allen steeds meer aangaat. De Vries begrijpt het wonder als een gebeurtenis met ingrijpende gevolgen die we onmogelijk konden voorzien vanuit de situatie waarin dit gebeuren zich voordoet. In zekere zin, meent hij, zouden we gebeurtenissen als de benoeming van Barack Obama tot president van Amerika en de Arabische Lente als wonderen moeten beschouwen. Dit soort politieke omwentelingen, maar ook de grote technologische revoluties, zijn volgens De Vries de ware erfgenamen van wonderen en wondergeloof in onze tijd. Met wegbereiders van het wonder Augustinus, Thomas van Aquino en Blaise Pascal, en vele andere denkers, duidt De Vries de betekenis van het hedendaagse wonder en pleit hij voor hernieuwde waardering van het wonder.
Hoe overtuigend is deze these? Vaart zonder wonder niemand wel? Een panel bestaand uit Rens Bod, Burcht Pranger en Hent de Vries buigt zich over deze vragen.
Over de sprekers:
Hent de Vries is directeur van het Humanities Center en hoogleraar Filosofie aan de Johns Hopkins University te Baltimore, alsmede directeur van de jaarlijkse School of Criticism and Theory aan Cornell University in Ithaca. Kleine filosofie van het wonder is zijn eerste boek in het Nederlands.
Rens Bod is hoogleraar Digitale geesteswetenschappen en directeur van het Center for Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van onder meer De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora (2010).
Burcht Pranger is emeritus hoogleraar in de geschiedenis van het Christendom aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig directeur van het Huizinga Instituut voor Cultuurgeschiedenis. Hij de auteur van onder meer God (1000-1300) en andere essays over literaire aspecten van het Christendom.
Birgit Meyer is hoogleraar Religiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zij bestudeert religie vanuit een mondiaal en post-seculier perspectief. Drijfveer van haar onderzoek is het streven om de veranderende rol en plaats van religie in onze tijd te begrijpen en te laten zien dat wetenschappelijk onderzoek naar religie van centraal belang is voor en beter begrip van onze wereld in het begin van de 21ste eeuw. Zwaartepunten van haar onderzoek zijn de opkomst en populariteit van globale pinksterkerken; religie, populaire cultuur en erfgoed; religie en media; religie en de publieke sfeer; religieuze visuele cultuur, zintuigen en esthetiek. Birgit Meyer is sinds 2007 lid van de KNAW.
17 maart vanaf 20:00 tot 21:30 uur
Spui25
Spui 25-27
1012 XM Amsterdam