Marc Slors spreekt tijdens Salon de la Pensée te Antwerpen

In de vijfde editie van het Salon buigen we ons over vrije wil. Recent neurowetenschappelijk onderzoek geeft een nieuwe formulering aan de aloude gedachte dat het individu geen meester is in eigen huis. Goddelijke voorzienigheid, opvoeding, culturele invloed, genetische aanleg, en nu ook hersenactiviteit lijken de vrije wil te ondermijnen. Als niet ik, maar mijn omgeving, mijn brein of God bepaalt wat ik doe, ben ik niet de ultieme bron van mijn handelen. Ben ik dan nog wel vrij? Kan ik dan nog wel echt kiezen of is een keuze enkel schijn? De maatschappelijke vraag die zich opdringt, is of we mensen verantwoordelijk kunnen houden voor hun daden wanneer zij er niet de ultieme oorsprong van zijn. Zijn beloningen en straffen nog wel rechtvaardig als we niet beschikken over een vrije wil? Is niet iedereen in dat geval ontoerekeningsvatbaar?
De ontkenning van de vrije wil heeft verstrekkende gevolgen. Daarom pleiten sommige filosofen ervoor om de vrije wil te koesteren als een waardevolle illusie. Anderen betwijfelen of neurowetenschappelijk onderzoek überhaupt iets aantoont over het bestaan van de vrije wil. Weer anderen geloven dat de werkelijkheid, inclusief de mens, volledig gedetermineerd is, en pleiten voor een radicale reorganisatie van ons maatschappelijk bestel. Welke positie u het aantrekkelijkst vindt, kiest u zelf. Of misschien toch niet…
Curator Katrien Schaubroeck (hoogleraar ethiek Universiteit Antwerpen) gespreksleider Werner Trio (Klara)
Sprekers: Maureen Sie (hoofddocent filosofie Erasmus Universiteit Rotterdam en Leiden Universiteit) Marc Slors (hoogleraar cognitiefilosofie Radboud Universiteit Nijmegen) Jan Verplaetse (hoofddocent moraalfilosofie Rijksuniversiteit Gent)
Salon de la pensée
Muziekstudio de Singel Antwerpen
Kosten: € 8
Klik hier voor meer informatie