Historisch Nieuwsblad Boom boeken in de boekenspecial van het Historisch Nieuwsblad
_w630.jpg)
Onze titels:
Wereldhistorische beschouwingen van Jacob Burckhardt
Inzichten van Jacob Burckhardt zijn nog altijd relevant
De negentiende-eeuwse Zwitserse historicus Jacob Burkhardt was van mening dat als de scheidenis al een 'doel' zou hebben, wij dat niet kunnen kennen. Het was volgens hem dan ook niet mogelijk om te spreken van een 'zin van de geschiedenis'. We leefden namelijki in een wereld waarvan het begin en het einde onbekend waren, 'en het midden voortdurend in beweging is'. Een historicus diende volgens Burckhardt het verleden te bestuderen in al zijn veelvormigheid en complexiteit, waarbij hij ook oog moest hebben voor tegenstrijdige en afgebroken ontwikkelingen.
Raak! Een wereldreis door de satire van Peter Wierenga
Internationale rondreis door de wereld van de satire
Wierenga neemt ons mee op reis door de westerse geschiedenis van de satire: vie Grieks theater in de klassieke Oudheid en satirische geschriften in de Renaissance naar de twintigste-eeuwse grappen van Monty Python. Vervolgens behandelt hij de bedreigingen waar hedendaagse westerse satirici mee kampen en analyseert hij de debatten over Charlie Hebdo en het Amerikaanse 'Cartoongate'.
ArabierEnSeculier van Eva Ludemann
In tegenstelling tot de extremisten komen Arabieren die met de islam breken nauwelijks in het nieuws. Ludemann, die jarenlang als correspondent in het Midden-Oosten woonde, ziet echter dat de opmars van seculiere Arabieren is begonnen. In haar boek zoekt zij antwoord op de vraag in hoeverre deze secularisering een reactie is op extremistische groeperingen als IS, en hoe is het om ex-moslim te zijn in de Arabische wereld.
De Notenkrakers van Loes Dommering-van Rongen
Atonalen op de vuist met de gevestigde orde
17 november 1969. Op het moment dat Bernard Haitink in het Concertgebouw zijn baton voor het Fluitconcert in G-majeur van Johann Joachim Quantz opheft, zet een actiegroep van een man of veertig met krijpkikkers hun 'Notenkrakersuite' in. De ludieke kakafonie is 'één van de beste stukken die ik in tijden gehoord heb', aldus Reinbert de Leeuw, voorman van de Notenkrakers.
Krijgsmacht en handelsgeest. Om het machtsevenwicht in Europa (1648-1813) van Marc van Alphen, Jan Hoffenaar, Alan Lemmers, Christiaan van der Spek
Burgers en militairen in de Republiek leefden nauw samen
Krijgsmacht en handelsgeest laat zien hoe nauw verweven het leger en de vloot ten tijde van de Republiek waren met het leven van gewone mensen, de auteurs zijn alle drie werkzaam aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Ze beschrijven de opkomst en ondergang van de Republiek vanuit militeir perspectief. In 1667, het jaar van de fameuze Tocht naar Chatham, verkeerde het land op het toppunt van zijn macht. Anderhalve eeuw later was er niets meer van over en werd het door Napoleon van de kaart geveegd. Krijgsmacht en handelsgeest verklaart het militaire succes van de Republiek vanuit haar rijkdom.