Onderwijsavond Wat staat er op het spel en wat kunnen we ervan maken?
_w630.png)
De rol van onderwijs is langzamerhand verschoven in onze samenleving. Van socialiseren in de 19eeeuw naar kwalificeren in de 20e eeuw. Nu woedt de discussie over persoonsvorming. Dit vraagt om een nieuwe doordenking van wat onderwijs is. Welke betekenis heeft het in de samenleving van nu, en de toekomst? Deze vraag is van groot belang, omdat er iets op het spel staat: onze menselijkheid en een rechtvaardige, duurzame wereld. Hoe kunnen we met die spanning omgaan en een mens- en wereldgerichte omgang met elkaar behouden of zelfs versterken? Wat vraag dit van het onderwijs?
Deze grote vragen verkennen we op een speelse doch serieuze wijze met René ten Bos, Denker des Vaderlands, en met Henk Oosterling, aanjager van Rotterdam Vakmanstad. Twee filosofen op het podium betekent allereerst spelen met concepten.
Het begrip ‘school’ stamt af van het Griekse woord ‘scholè’ dat ‘vrije tijd’ betekent. In hoeverre herkennen we dat nog in het huidige onderwijs? Ook een veelgenoemd begrip als ‘individu’ wordt van haar vanzelfsprekendheid ontdaan: moeten we niet veeleer spreken van het ‘intervidu’? Ten Bos en Oosterling zijn niet alleen bedreven in het spelen met woorden; zij beroepen zich ook op speelse denkers. Ten Bos verwijst veelvuldig naar Michel Serres, die onder meer ‘De wereld onder de duim. Lofzang op de internetgeneratie’ schreef. Het denken van Oosterling is onder meer gebaseerd op Franse differentiedenkers als Michel Foucault, Gilles Deleuze en Félix Guattari, die zich verzetten tegen dogma’s.
Maar het blijft deze avond niet bij een taalspel. De filosofische bespiegelingen van de sprekers zijn nauw verweven met eigen ervaringen in de weerbarstige onderwijspraktijk. Ten Bos schreef hierover onder meer ‘Heel de leerling. Een brief aan mijn zoon’. Oosterling benadrukt het ‘doendenken’. Lange tijd stond hij met zijn voeten in de klei vanuit zijn missie om Rotterdamse jongeren een echt vak te leren, zodat ze opgroeien tot verantwoordelijke ‘eco-sociale’ burgers.
Wat hebben hun filosofische verkenningen en praktijkervaringen ons te bieden voor de fundamentele vraag: wat staat er op het spel en wat kunnen we ervan maken?
Datum: woensdag 12 juni 2019
Tijd: 19:30-21:30
Locatie: Theater Maitland, landgoed De Horst (De Horst 1, 3971 KR Driesbergen-Rijsenburg)