Chinese filosofie van Karel van der Leeuw postuum verschenen
'Het boek snijdt een baaierd aan onderwerpen aan en laat zien wat het bestuderen van Chinees denken zo fascinerend maakt’, zegt Dianne Sommers in Trouw
Thematische opzet
Chinese filosofie laat de lezer kennismaken met de volle rijkdom van het Chinese denken. Het boek is thematisch opgezet, en behandelt onder meer het Chinese mensbeeld, opvattingen over de natuur, de rol die dialoog speelt in canonieke teksten als die van Confucius, de metafysica en de rol die goden, geesten en demonen spelen in de Chinese samenleving. Ook komen onderwerpen als muziek, waarzeggerij, geneeskunde en de relatie tussen China en Europa aan de orde.
Vergelijking met westerse filosofie
In dit standaardwerk wijst Van der Leeuw regelmatig op parallellen en verschillen met de westerse filosofie. Door dit comparatieve karakter is het boek een toegankelijke introductie in het Chinese denken.
Karel van der Leeuw
Karel van der Leeuw (1940-2015) was docent oosterse wijsbegeerte aan de UvA. Zijn specialiteit was confucianisme. Samen met Jan Bor stelde hij 25 eeuwen oosterse filosofie samen, het monumentale Nederlandstalige standaardwerk over oosterse filosofie. Daarnaast was Van der Leeuw medeoprichter van het Centrum voor Kinderfilosofie en de Europese Stichting voor Kinderfilosofie Sophia.
Van der Leeuw kon dit werk bij leven niet afmaken. Het boek dat er nu ligt werd bezorgd door Dianne Sommers. De nog ontbrekende hoofdstukken werden geschreven door Jan Bor, Jan De Meyer, Burchard Mansvelt Beck en Dianne Sommers.