Lezing van Engelse Husserl-vertaler David Carr in Nijmegen
_w630.jpg)
Edmund Husserl (1859-1938) was de grondlegger van de fenomenologie, een filosofische school die een ongekende doorwerking heeft gehad in de twintigste eeuw en tot op de dag van vandaag een cruciale rol speelt in wijsgerige debatten. De erfgenamen van Husserls denken vinden we in de hermeneutische fenomenologie, die werd ontwikkeld door Martin Heidegger en uitgewerkt door Hans-Georg Gadamer en Paul Ricœur. Ook het door Jacques Derrida ontwikkelde deconstructiedenken vindt zijn oorsprong in een reflectie op Husserls fenomenologie, en het werk van beroemde fenomenologen als Emmanuel Levinas, Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre en Jean-Luc Marion is ondenkbaar zonder Husserl. Tegenwoordig is Husserls fenomenologische methode bovendien een onmisbare gesprekspartner in de zogenaamde philosophy of mind of cognitiefilosofie.
In De crisis van de Europese wetenschappen en de transcendentale fenomenologie komt Husserl tot de conclusie dat de westerse wereld in een zingevingscrisis verkeert. Hij toont aan dat er een diepe kloof is ontstaan tussen de 'leefwereld' en de wetenschap.
Voor de agenda: Op 5 februari 2019 zal er nog een Husserl-bijeenkomst zijn bij Radboud Reflects, mmv Gert-Jan van der Heiden.
Waar en wanneer
Datum: Donderdag 6 december 2018
Tijd: 13:30 tot Locatie: Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, E 3.04
Contactpersoon: Simon Gusman, E-mail: ccep@ftr.ru.nl
Voertaal: Engels
De lezing word georganiseerd door het Center for Contemporary European Philosophy, een belangrijk onderzoeks- en onderwijscentrum in het Europese continentaal-filosofische gedachtegoed.