Nieuw Ganesha in Silicon Valley: De macht van de mythe op het wereldtoneel
_w630.png)
Over het boek
Terwijl de wetenschap de wereld ordent, maakt de mythe van de wereld een thuis. Wij hebben mythes nodig om de wereld herbergzaam te maken.Filosoof en antropoloog Petran Kockelkoren traceert in De macht van de mythe de geschiedenis van onze mythische verbeelding, in antwoord op de mogelijkheden en bedreigingen van de globalisering.
Hoe is de culturele identiteit van de Europeaan gevormd? Kent het oedipuscomplex een tegenhanger in andere culturen? De Australische Aboriginals zingen de wereld tevoorschijn. De Indiase god met het olifantenhoofd Ganesha danst in Silicon Valley. De Grieken schonken ons het homerisch gelach.
Hoe modern we ook zijn, we zijn nog altijd in de ban van de mythe. Politiek leiders op het wereldtoneel grijpen terug op mythische motieven als 'de as van het kwaad' wanneer ze een alibi zoeken voor de strijd. Het verheldert veel als we de huidige geopolitiek leren begrijpen vanuit de mythische beelden die nog steeds onze dromen en emoties aandrijven en die ongemerkt onderduiken in de media en apparaten die we dagelijks gebruiken.
Tegenover de moderne onttovering van de wereld brengt de auteur technomythen, techno-poëzie en 'filosofictie' in stelling.
Over de auteur
Petran Kockelkoren, filosoof en cultureel antropoloog, is een begenadigd verhalenverteller die graag bruggen slaat tussen Oost en West, geschiedenis en filosofie, techniek en kunst. Hij is emeritus hoogleraar Kunst en Technologie aan de Universiteit Twente, een functie die hij ook als lector heeft uitgeoefend aan de kunstacademie AKI ArtEZ.