Boekpresentatie Staat en taboe van Paul Frissen
_w630.jpg)
In Staat en taboe werpt Paul Frissen nieuw licht op het actuele debat over 'voltooid leven'. Welke rol speelt de staat als het gaat om de beschikking over leven en dood?
Van oudsher heeft de staat het monopolie op het geweld en mag hij dus beschikken over leven en dood van zijn burgers. In Nederland is met de euthanasiewetgeving een deel van het monopolie overgedragen aan de dokter. In het huidige debat over het voltooide leven willen velen deze macht nog verder verleggen, namelijk naar de zelf beschikkende burger, die daarbij professionele hulp mag eisen.
In het licht van het geweldsmonopolie heeft het debat over het voltooide leven om deze redenen niet alleen een ethische, maar ook een politieke dimensie: hoe autonoom mag de burger over zijn leven beschikken? Of: wie mag doden?
Frissen laat zien welke rol taboes, verboden en grenzen spelen in de gespannen verhouding tussen staat en burger. Net als in zijn eerdere werk combineert Frissen onderzoek naar de praktijk met filosofische reflectie.
Programma
Paul Frissen zal spreken over zijn boek, waarna drie nauw bij het onderwerp betrokkenen commentaar zullen leveren:
Pia Dijkstra – Tweede Kamerlid D66 en opsteller van de initiatiefwet ‘voltooid leven’
Rinus Otte – Lid College van procureurs-generaal
Kees van der Staaij – Tweede Kamerlid en fractievoorzitter SGP
Moderator is Wouter van Gils, uitgever filosofie Boom uitgevers Amsterdam. De bijeenkomst is georganiseerd door de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en Boom.
Waar en wanneer
Datum: Maandag 12 november 2018
Tijd: 17.00 uur
Locatie: Glazen Zaal, Prinsessegracht 26 in Den Haag
Toegang: aanmelden verplicht >> NB: Deze bijeenkomst is reeds volgeboekt, mail repko@nsob.nl voor een plek op de wachtlijst, ovv 'Boekpresentatie Paul Frissen'