Avond van het Politieke Boek

Mark Kranenburg (NRC Handelsblad) interviewt de auteurs over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?
Genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs
De genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs, de prijs voor het beste politieke boek van het jaar, zijn dit jaar:
In Straatpolitiek laat Femke Kaulingfreks het politieke engagement van jongeren zien, dat zich vaak buiten het stemhokje en de politieke partijen om afspeelt. Hun engagement uit zich op straat, op internet of wordt verwoord door rappers. Kaulingfreks laat zien dat deze uitingen wel degelijk politiek betekenisvol zijn, ook al beschouwen buitenstaanders ze doorgaans niet als politiek. Het toont aan dat jongeren gehoord willen worden en een stem op eisen in het maatschappelijk debat.
Van democratie kun je nooit genoeg hebben – althans, dat zou je denken. Gijs van Oenen betoogt in Overspannen democratie dat deze overtuiging niet klopt. Het succes van de democratie keert zich namelijk tegen zichzelf. Omdat we ‘alles uit de democratie willen halen wat erin zit’, wordt de democratie steeds verder opgerekt. Dit creëert een overspannen sfeer die, zo voorziet Van Oenen, ons zal opbreken.
In Thorbecke wil het belicht Remieg Aerts het leven, werk en de persoon van Thorbecke, de grondlegger van onze grondwet en parlementaire democratie. Aerts brengt in deze biografie de intrigerende staatsman Thorbecke tot leven, tegen de achtergrond van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.
Prinsjesboekenprijs
De winnaar van de PrinsjesBoekenprijs 2018 wordt bekendgemaakt tijdens de uitreiking op vrijdag 14 september in de Eerste Kamer. De PrinsjesBoekenprijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De PrinsjesBoekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro.
De jury van de Prinsjesboekenprijs bestaat uit Jan Schinkelshoek (directeur bij het communicatiebureau Schinkelshoek & Verhoog, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Toof Brader (redacteur bij NPO Politiek).
Waar en wanneer?
Datum: dinsdag 11 september
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Locatie: Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1h in Den Haag (tegenover het Binnenhof).
Toegang gratis, graag online aanmelden >>