Grote Foucault-avond bij Radboud Reflects
_w630.jpg)
Geschiedenis van de seksualiteit
Op 20 november verschijnt ook de nieuwe Nederlandse vertaling van Michel Foucaults (1926-1984) Geschiedenis van de seksualiteit bij Boom uitgevers Amsterdam. In dit driedelige werk – De wil tot weten (1984), Het gebruik van de lust (1984) en De zorg voor zichzelf (1985) – onderzoekt Foucault de complexe relatie tussen seksualiteit, macht en subjectiviteit. De nieuwe vertaling is van Jeanne Holierhoek, die begin dit jaar de Martinus Nijhoffprijs kreeg voor haar vertaalde oeuvre.
Beminnen
Filosoof Marli Huijer wierp nieuw licht op Geschiedenis van de seksualiteit en schreef er het pamflet Beminnen (2018) over. Ook zij vraagt zich af hoeveel vrijer de seksuele revolutie ons gemaakt heeft. Waar we vroeger een gebod hadden tegen seks voor het huwelijk, leiden we nu onder een gebod tot genieten. Bovendien heeft al dat spreken over seksualiteit en seksuele voorkeuren tot nieuwe hokjes geleidt. Deze seksuele identiteiten – ben je polyamoreus, homo, hetero of bi? – leiden tot nieuwe keurslijven. Hoe te beminnen buiten deze keurslijven? Hoe dragen we zorg voor onze lusten? Volgens Huijer moeten we ons niet zozeer de vraag stellen wie we zijn, maar hoe we ons met anderen zouden willen verbinden.
Betekenissenbeesten
Filosoof Jeroen Linssen geeft tekst en uitleg bij dit net-niet voltooide laatste werk van Foucault en legt uit waarom de roep om seksuele vrijheid van de jaren zestig ons net zo goed aan machtsstructuren onderwerpt. Het heeft “bekentenissenbeesten” van ons gemaakt. Waar seks voorheen iets was wat we gewoon deden, is het nu iets waar we vooral veel over spreken. En hoe meer erover gesproken wordt, hoe makkelijker ons seksuele gedrag kan worden gecontroleerd.
Het postuum gepubliceerde vierde deel zal medio 2019 verschijnen bij Boom in Nederlandse vertaling als Bekentenissen van het vlees.
Vervolgens gaan Marli Huijer en Jeroen Linssen onder leiding van programmamaker en filosoof Lisa Doeland in gesprek over de commerciële belangen die gemoeid zijn met seksuele identiteiten – voor iedere voorkeur een passende lijn met speeltjes. Ze staan stil bij de #metoo-discussie van het afgelopen jaar, die de seksuele revolutie in een ander daglicht plaatst en ons dwingt om opnieuw na te denken over de relatie tussen seks en macht.
Boekpresentatie Geschiedenis van de seksualiteit
Aan het einde van de avond worden de eerste exemplaren van Geschiedenis van de seksualiteit uitgereikt door uitgever a.i. Wouter van Gils aan Marli Huijer, vertaler Jeanne Holierhoek en Henk Oosterling die het glossarium schreef. Dé klassieker van Foucault is dan na jaren weer beschikbaar!
Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.
Kijk voor meer informatie op de website van de Radboud Universiteit>>