The Sense of Sustainability: dubbellezing van René ten Bos en Vera Blazevic
Groen, groener, groenst. Er lijkt geen organisatie meer te vinden die duurzaamheid niet hoog in het vaandel heeft staan en ook de consument kiest steeds vaker voor duurzame producten. Maar wat kopen we daarvoor? Verandert er écht iets of wordt de status quo simpelweg met een groen sausje overgoten? Luister naar wat filosoof René ten Bos en marketingwetenschapper Vera Blazevic te zeggen hebben over de (on)zin van duurzaamheid.

Greenwashing
Je noemt iets duurzaam en het is goed. Als je zegt dat iets al duurzaam is, dan hoeft er dus blijkbaar niks meer aan te veranderen. Is het begrip duurzaamheid nog wel zinvol? Wordt het niet eerder misbruikt voor eigen gewin dan om daadwerkelijk te veranderen? Wanneer is er echt sprake van duurzaamheid en wanneer wordt de term alleen gebruikt om een product aantrekkelijker te maken? Wanneer is er sprake van greenwashing?
Duurzaamheid als religie?
Denkers des Vaderlands René ten Bos vraagt zich af waarom we zo graag het gospel van de duurzaamheid zingen en stelt dat ons geloof erin religieuze trekken vertoont. In een interview merkt hij op dat 'duurzaamheid een soort opium voor de massa is, die hen in staat stelt rustig verder te leven in onze kapitalistische samenleving met de blijde verwachting dat de problemen eerdaags worden opgelost.' Wie erin gelooft, houdt zichzelf koest met optimisme en een can do-mentaliteit.
Duurzaamheid in bedrijf
Marketingwetenschapper Vera Blazevic doet onderzoek naar de verduurzaming van organisaties. Zo blijkt het niet voldoende om iets te willen veranderen, maar moet er ook sprake zijn van een gedeeld narratief waar mensen zich achter kunnen scharen en voor in kunnen zetten. Met window dressing alleen kom je er dus niet.
Na afloop van de lezingen gaan Ten Bos en Blazevic in gesprek over greenwashing en de zin van duurzaamheid. Filosoof en programmamaker Lisa Doeland leidt het gesprek.
Waar en wanneer
Datum: Woensdag 4 juli 2018
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Locatie: Theaterzaal C, Radboud Universiteit
Kosten: Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.