Zomercursus: René ten Bos
_w630.jpg)
Ecologisch denken
Alle problemen in de filosofie draaien om de vraag wat je helder kunt zien en wat niet. Plato beklaagt de bewoners van zijn grot dat ze niet de echte werkelijkheid zien, maar slechts een afschaduwing daarvan. In menig opzicht is dit nog steeds de discussie: Kunnen wetenschappen helder feiten eergeven? Kan een democratische samenleving het zich veroorloven dat de bevolking gedesinformeerd wordt door ‘fake news’? Moeiteloos zijn dergelijke vragen ook naar andere domeinen over te hevelen. De angst voor ondoorzichtigheid is diep in ons en in de hele filosofie geworteld.
In deze leergang wordt het probleem van de transparantie op verschillende en zeker ook onverwachte manieren aangepakt. Op dag 1 staat een oude uitspraak van Herakleitos centraal: “De natuur houdt ervan zich te verbergen.” Dag 2 zal gaan over de bureaucratie als een hyperobject. Dat betekent onder meer dat bureaucratie de ecologie van de moderne mens is geworden. Op dag 3 zullen de deelnemers vervolgens die ecologie echt centraal gaan stellen door de discussie over een moeilijk thema aan te gaan: het antropoceen – het tijdperk waarin de mens als eerste soort in de geschiedenis van onze planeet een verwoestende invloed op het leefklimaat heeft.
De cursus staat dus in zijn geheel in het teken van wat Ten Bos ‘ecologisch denken’ zou noemen. Het gaat daarbij om andere en nieuwe manieren van kijken naar causaliteit, dwarsverbanden en complexiteit. Ecologisch denken is niet van makkelijke oplossingen en snelle analyses. Ecologisch denken is wel reëel denken: zonder illusies en ook zonder desillusies.
Denker des Vaderlands
René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. In 2014 verscheen zijn gelauwerde monografie Water, die werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen Dwalen in het antropoceen en werd hij verkozen tot Denker des Vaderlands. Tijdens de maand van de filosofie 2018 verschijnt Het volk in de grot.
Waar en wanneer
Datum: 30-07-2018 tot 03-08-2018
Locatie: Centre Erasme, Rue de la Liberté (sans numéro), 30200 St. Etienne-des-Sorts, Frankrijk
Kosten: variërend van €375,- tot €1.250,-
Bezoek de website van Centre Erasme voor meer infomatie over deze cursus >>