Boekpresentatie Straatpolitiek

Maatschappelijk engagement.
Jongeren voelen zich steeds minder vertegenwoordigd in de politiek. Daarom zoeken zij hun toevlucht tot andere manieren om hun onvrede te uiten en maatschappelijk onrecht aan de kaak te stellen. Filosofe en antropologe Femke Kaulingfreks laat zien dat veel van hun handelingen wel degelijk politiek betekenisvol zijn, ook al beschouwen buitenstaanders ze doorgaans niet als politiek. Deze nieuwe vormen van maatschappelijk engagement ontstaan veelal op straat of op internet. Van rappers en straatvloggers tot rellende jongeren in buitenwijken, allemaal bedrijven zij 'straatpolitiek': zij willen gehoord worden en eisen een stem op in het maatschappelijk debat.
Politiek handelen
In Straatpolitiek onderzoekt de auteur de politieke betekenis van uiteenlopende buitenparlementaire initiatieven en verstorende praktijken. Centraal daarbij staat de filosofische vraag hoe we politiek handelen definiëren. Aan de hand van het werk van grote hedendaagse filosofen als Michel Foucault, Jacques Rancière en Jean-Luc Nancy laat Kaulingfreks zien dat ook controversiële vormen van handelen, die in eerste instantie apolitiek lijken, wel degelijk politiek betekenisvol kunnen zijn. In haar onderzoek naar deze nieuwe vormen van politiek heeft Kaulingfreks veel aandacht voor jongeren van kleur en met een migrantenachtergrond. Deze groep vormt juist een hedendaagse voorhoede als het gaat om een alternatief en eigentijds maatschappelijk engagement.
De auteur
Femke Kaulingfreks (1981) is politiek filosofe en antropologe. Voor haar proefschrift over ontregelende politiek deed zij uitgebreid veldonderzoek in sociaal achtergestelde wijken in Nederland en Frankrijk. Ze schreef artikelen voor onder meer De Correspondent en de Volkskrant.
Waar en wanneer:
Locatie: HipHophuis, Delftsestraat 19A, 3013 AD Rotterdam
Datum 19-11-2017
Tijd: 16:00