Freud en het probleem van de doodsdrift

De doodsdrift, een concept dat de Weense neuroloog Sigmund Freud in 1920 introduceerde, is een omstreden begrip. In zijn lezing zal psychiater Antonie Ladan ingaan op een aantal aspecten van de kritiek die in de loop van de tijd hierop werd geformuleerd. Freud gebruikte de doodsdrift om inzicht te verwerven in het fenomeen van de herhalingsdwang: waarom blijven mensen alsmaar patronen herhalen die hun in feite schade berokkenen?
In zijn betoog zal Antonie Ladan de doodsdrift verder vanuit een ander gezichtspunt benaderen. Eerst zal hij het onstaan en de betekenis belichten van onze impliciete relatiepatronen, waarin wij de ander en ook onszelf tot op zekere hoogte dood proberen te maken. In dat verband zal hij aandacht besteden aan wat de 'omarming van de dode ander' zou kunnen worden genoemd. Daarnaast zal hij onze fundamentele machteloosheid en de grote aantrekkingskracht belichten die precies daardoor van vernietigen lijkt uit te gaan. De inhoud en intensiteit van deze destructiviteit worden door de meeste mensen niet gemakkelijk als een wezenlijk onderdeel vaqn hun zelfbeeld aanvaard. Om te eindigen zal Antonie Ladan een ander licht werpen op onze herhalingsdwang en relationeel opzicht.
Sigmund Freud
Sigmund Freud (1856-1939) was een neuroloog uit Oostenrijk-Hongarije en de grondlegger van de psychoanalyse. Bij Boom verscheen dit jaar zijn boek een speciale jubileum editie van De Droomduiding met inleidingen van Arnon Grunberg en Marc Hebbrecht, ter ere van 100 jaar psychoanalyse in Nederland.
Waar en wanneer:
Locatie: Koninklijke 43, B-2600 Berchem
Datum: 10-12-2017
Tijd: 11:00
Kosten: €12,- (Reserveren is verplicht via hetzoekendhert@gmail.com)