De toekomst van het Avondland

Het opnieuw uitkomen van dit immense standaardwerk uit de 20e eeuw wordt gevierd met een 24-uur durend feest van denken en spelen. Twee blikken kruisen elkaar in één weekend aan het einde der tijden: de donkere blik en de blik die het licht al heeft gezien.
Het programma
De dagen zullen gevuld zjin met kritische lezingen, filosofische gesprekken en performances, alsook boeiende interpretaties van Spenglers teksten, aangevuld met muziek, beeld en theater. Met denkers/sprekers zoals: Prof. Ad Verbrugge, Ype de Boer, Niels Cornelissen, Mark Wildschut, Dr. Elisabeth Van Dam, Arne De Winde, Evelin Brosi, Dimitri Goossens, Walter Van Dam, Aya Sabi, Sanne Huysmans. Met meerdere muzikanten, dichters en andere kunstenaars: Stef Kamil Carlens, Roy Aernouts, Laurens Mariën, Ines Claus, Guy Graulus, Carmien Michels.
Als theatrale hoofdattractie: de ‘apocalyptische talkshow’ door de jonge woordkunstenaars Maud Mulier en Corinne Heyrman en hun eregasten: Sam Deltour, Katrien Kolenberg, Gert Vanlerberghe en Prof. Hub Zwart. Hoewel het complete programma nog wordt uitgewerkt kunt u een zinderend, enigmatisch programma met sciencefiction, performances, mysterieuze gesprekken en kritische lezingen, alsook boeiende interpretaties van Spenglers gouden teksten verwachten.
De ondergang van het Avondland
Dé klassieker uit het interbellum blijkt juist in onze tijd weer verrassend relevant. Vele denkers, schrijvers en kunstenaars lieten zich door De ondergang van het Avondland inspireren. Deze eerste Nederlandse vertaling laat een groter publiek kennismaken met de gelaagde wereld van Spengler.
In De ondergang van het Avondland schetst Oswald Spengler een meeslepend panorama van de menselijke geschiedenis. Hij laat zien hoe culturen opkomen en vergaan, in een proces dat vergelijkbaar is met de seizoenen. Elke cultuur heeft wel zijn eigen identiteit: zo streefden de antieken naar volledige aanwezigheid en reiken wij in het Westen al vanaf de Vikingen naar de oneindigheid. Maar op grond van de overeenkomsten in ontwikkeling kon Spengler voorspellingen doen over het verdere verloop van onze geschiedenis.
Veel van deze voorspellingen zijn honderd jaar later nog schrikbarend actueel. Volgens Spengler is de democratie bijvoorbeeld een voorbijgaande fase in onze cultuur. Politiek zou steeds meer in management veranderen, om over te gaan in een machtsstrijd tussen sterke leiders. Ook ontwierp hij een theorie van culturele verschillen: door culturele verschillen te benadrukken erkennen we enerzijds de ander in zijn eigen identiteit, maar maken we anderzijds overbrugging naar de ander zeer problematisch. Ook vandaag de dag toont Spenglers meesterwerk overtuigend aan dat we onszelf en de wereld om ons heen pas kunnen kennen door onze geschiedenis te begrijpen.
Waar en wanneer:
Locatie: Filosofiehuis Het zoekend hert, koninklijkelaan 43, 2600 Berchem
Datum: 11 en 12 november 2017
Tijd: zaterdag 11 november 13:00 tot zondag 12 november 13:00
Kosten: € 12,00 per deel (€ 10,00 voor -26-jarigen).
Meer informatie en de mogelijkheid om u aan te melden vindt u op de site van het zoekend hert >>