Lezing 'Dwalen in het Antropoceen'

Dwalen in het Antropoceen
De mensheid heeft nog nooit zo’n grote invloed uitgeoefend op de aarde als tegenwoordig, vaak met catastrofale gevolgen: de stijging van de zeespiegel, klimaatverandering of het uitsterven van diersoorten. Is de invloed van de mens op het klimaat (nog) te veranderen, of is het antropoceen, zoals dit ‘tijdperk van de mens’ wordt genoemd, een point of no return?
Professor René ten Bos toont het belang en de urgentie van het huidige tijdperk en biedt handvatten om hier mee om te gaan. Want hoe kun je überhaupt nadenken over zoiets veelomvattends als de aarde of oceanen? Bieden wetenschappelijke perspectieven als geo-engineering of ecologiseren nog een mogelijke oplossing?
René ten Bos constateert in Dwalen in het Antropoceen een grootschalige verdwazing in onze samenleving ten aanzien van een belangrijke kwestie als klimaatverandering. Een term als 'Antropoceen' lijkt ons meer grip te geven op de problematiek, maar dat is volgens Ten Bos slechts schijn. Het alarmisme en het apocalyptische denken die tot uitdrukking komen in dit begrip helpen niet om meer richting te vinden. Ten Bos meent dat wij moeten leren ons open te stellen voor andere navigeertechnieken. Zijn nieuwe boek leert ons te dwalen in de vreemde zone tussen mens en natuur.
Denker des Vaderlands
René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. In 2014 verscheen zijn gelauwerde monografie Water, die werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen Dwalen in het antropoceen en werd hij verkozen tot Denker des Vaderlands.
Waar en wanneer:
Locatie: Erasmus Paviljoen, Burgemeester Oudlaan 350, 3062 PA Rotterdam
Datum: 27 september 2017
Tijd: 19:30 (inloop vanaf 19:00)
Kosten: Gratis, wel inschrijven.