Terugblik 2014: top 5 verschenen boeken

In 2014 werd de website Boomfilosofie gelanceerd. Het was een mooi jaar vol filosofische hoogtepunten, zoals de doorbraak van Markus Gabriel in Nederland, het succesvolle 'Water' van René ten Bos en nieuwe vertalingen van klassiekers van Kant en Hegel. Boomfilosofie selecteerde een top 5 van verschenen boeken.
1. Water. Een geofilosofische geschiedenis
De lijst wordt aangevoerd door René ten Bos, die veel lof oogstte met zijn gefilosofische geschiedenis van water. Het boek kreeg 4 sterren in NRC Handelsblad en de Volkskrant, en Carel Peeters noemde het in Vrij Nederland 'een oceaan van een boek'. Ten Bos wordt in NRC geroemd om zijn 'glasheldere betoogtrant', een punt dat wordt onderschreven door Ignaas Devisch in De Standaard: 'hij zou waarschijnlijk Heidegger aan een vierjarige kunnen uitleggen.' Ook Wim Brands was erg onder de indruk van het boek bij VPRO Boeken. Bekijk hier een interview met Ten Bos over Water.
2. Waarom de wereld niet bestaat
In een jaaroverzicht mag Markus Gabriel niet ontbreken. 2014 betekende de definitieve doorbraak in Nederlands van het Duitse wonderkind van de filosofie. De jongste hoogleraar filosofie van Duitsland werd uitgenodigd op de G8 van de Filosofie in Amsterdam. Daarnaast sprak hij op meerdere filosofie-evenmenten door het hele land over zijn eerste boek dat in het Nederlands is vertaald: Waarom de wereld niet bestaat. In dit boek zet hij zijn prikkelende theorie van het Nieuwe Realisme uiteen, en rekent hij af met de oude metafysica. Bekijk hier een interview met Markus Gabriel.
3. Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie
In 2013 verscheen het hoofdwerk van Hegel in nieuwe vertaling: Fenomenologie van de geest. Een jaar later volgde Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie. De Rechtsfilosofie is weliswaar minder bekend dan de Fenomenologie, maar het werk blijft een sleutelwerk in de geschiedenis van de filosofie en het moderne denken over recht en staat. Marc De Kesel noemde de vertaling van Willem Visser ´voortreffelijk´ en ook Jabik Veenbaas toonde zich verheugd met de nieuwe uitgave: 'De Nederlandse intellectueel kan deze even invloedrijke als controversiële klassieker nu eindelijk in de eigen taal te lijf.' Volgens NRC-recensent Arnold Heumakers is het werk ook nog bijzonder actueel: 'De kans dat Obama of Poetin Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie op hun bureau hebben liggen is klein. Jammer, want ze zouden er veel uit kunnen leren.'
Henri Bergson was honderd jaar geleden waarschijnlijk de beroemdste levende filosoof. Na de Tweede Wereldoorlog raakte zijn werk in de vergetelheid, maar 2014 betekende een ware renaissance voor de Franse denker. In de Profielenreeks verscheen een boek over zijn werk en leven, en zijn klassieke werk Tijd en vrije wil verscheen voor het eerst in Nederlandse vertaling. In dit boek pleit Bergson voor een kwalitatief begrip van de tijd: la durée. In een bespreking in de Volkskrant legde filosofe Marli Huijer uit dat Bergsons kwalitatieve opvatting van de tijd nog zeer actueel is:'Honderdzesentwintig jaar na dato heeft dit boek weinig aan actualiteit verloren en ook in Nederlandse vertaling is het een aangename uitdaging om je als lezer te laten meevoeren op de stroom aan gedachten en beelden die Bergson op papier zette.' Lees hier de volledige bespreking door Marli Huijer.
Het laatste hoogtepunt van 2014 zal helaas voor altijd verbonden zijn met het grootste dieptepunt van dit jaar. Hoogleraar en lid van de Eerste Kamer Willem Witteveen kwam samen met zijn vrouw en dochter om tijdens de ramp met de MH17. Vlak voor de ramp leverde hij het manuscript in van zijn inmiddels postuum verschenen magnum opus: De centrale stelling in het boek is dat de wet niet alleen een instrument is voor goed bestuur, maar dat we haar eerder moeten beschouwen als kunstwerk. Wettenmakers gaan eerder te werk als tastende montagekunstenaars dan als rationele magistraten. Michel Knapen typeerde het boek als volgt in SC: 'Witteveen destilleert, aan de hand genomen door grote denkers uit de wereldgeschiedenis, tien wetgevingsgeboden. Die zijn niet nieuw, noch verrassend [...] Maar juist door die denkers, die Witteveen fris en begrijpelijk behandelt, krijgen deze geboden een nieuwe kleur en dwingen ze ook tot een nieuwe en vooral betere wetgevingsagenda.' In de wet als kunstwerk is een katern opgenomen met collages en miniaturen van de auteur.
Benieuwd welke boeken er op de planning staan voor het voorjaar 2015? Bekijk hier een voorproefje van de te verschijnen boeken.