Video: Loonfatsoen. Eerlijk verdienen of graaicultuur?

Eind 2014 verscheen het boek Loonfatsoen. In dit boek geven de redacteuren Thijs Jansen, Wout Scholten en Margo Trappenburg de aanzet voor een breed, openhartig en constructief debat over loonfatsoen. Zij willen dat we weer in morele termen gaan spreken en nadenken over lonen. Margo Trappenburg licht dit toe in bovenstaande video.
Margo Trappenburg was ook te gast in het radio-programma Met het oog op morgen. Luister hier de uitzending terug.
EO-programma Arena wijdde een uitzending aan het thema inkomensverschillen in Nederland. Peter van der Slikke, die prominent in het boek voorkomt als voorbeeld voor de bancaire sector, ging in debat met Emile Roemer en Peter Verhaar. Bekijk hier de uitzending terug.
De redacteuren van de bundel betogen dat toppers niet zozeer moeten worden vergeleken met elkaar, maar met ondergeschikten in hun eigen bedrijf of organisatie. Het debat moet gaan over de verhouding tussen de weinigverdieners, meerverdieners en meestverdieners.
Loonfatsoen verschaft munitie voor dat debat. Het bevat toegankelijke wetenschappelijke analyses van de opvattingen van Nederlanders over loonverschillen, van de beloningsverschillen tussen economische sectoren en van de groeiende loonverschillen in Nederland. Daarnaast laat het boek werkers uit uiteenlopende beroepen van hoog tot laag vertellen wat ze concreet doen, wat ze daarmee verdienen en of ze dat wel of niet gerechtvaardigd vinden. Aan het woord komen mensen uit alle lagen van de bevolking en uit alle mogelijke inkomensgroepen: van schoonmakers, verpleegkundigen en wijkagenten tot huisartsen, acteurs, notarissen, adviseurs en bestuurders. Allemaal spreken zij over hun loon en over de vraag of dit een gerechtvaardigde beloning is. Verder bevat het boek artikelen over het loonfatsoen onder accountants, managers en bankiers. Velen van degenen die aan het woord komen doen dat anoniem. Dat toont ondubbelzinnig de noodzaak van het in Loonfatsoen bepleite debat aan.
Loonfatsoen is het zesde boek in de reeks over beroepseer.
Lees hier over de feestelijke boekpresentatie op de website van Stichting Beroepseer.