Terugblik 2013, top 5 verschenen boeken

In 2014 staan weer veel mooie uitgaven op het programma van Uitgeverij Boom. In dit artikel blikt Niels Cornelissen, uitgever filosofie bij Uitgeverij Boom, terug op het mooie filosofiejaar 2013. Hier bespreekt hij zijn persoonlijke top 5 van boeken die in 2013 verschenen bij Uitgeverij Boom.
Fenomenologie van de geest
In een terugblik op 2013 mag de Nederlandse vertaling van Hegels Fenomenologie van de geest absoluut niet ontbreken. Dit is een project waar we in 2011 mee zijn begonnen. De eerste mails die ik kan terugvinden dateren van april dat jaar. Toen hebben we Willem Visser gevraagd de vertaling te maken. Hij heeft dat vervolgens in een ongekend hoog tempo gedaan. Ook hebben we toen volgens mij de leescommissie geformeerd. Herman van Erp, Sybrandt van Keulen en Gerrit Steunebrink hebben de hele vertaling meegelezen en minutieus van commentaar voorzien. We werken eigenlijk bij alle grote vertaalprojecten met zo’n commissie. Steeds levert dat hele nuttige, leuke en leerzame bijeenkomsten op. Eigenlijk jammer dat je dat niet op de een of andere manier kunt overdragen naar de lezers van de uiteindelijke vertaling. Het resultaat van de twee jaar arbeid is een vertaling waar we als uitgeverij bijzonder gelukkig mee zijn en die uitstekend past in de lijn van filosofische klassiekers die we sinds jaar en dag uitgeven.
De nieuwe Duitse filosofie
Een van de boeken waar ik dit jaar bijzonder trots op ben is De nieuwe Duitse filosofie. Het was een lang proces om dit boek te maken, maar het resultaat mag er zeker zijn. 557 pagina’s Spaß voor het hele gezin! We zijn er volgens mij in 2011 mee begonnen. Ik herinner het me zo goed omdat vlak na de eerste bijeenkomst mijn dochter geboren is (zij kan inmiddels lopen en praten…). Het boek is het ‘vervolg’ op het eerder bij Boom verschenen De nieuwe Franse filosofie en biedt volgens mij een prachtig beeld van het naoorlogse Duitse denken. Het beslaat het gehele filosofische spectrum – van fenomenologie tot de filosofie die je ‘postanalytisch’ zou kunnen noemen. Ik vind eigenlijk alle stukken geslaagd, maar wil hier nog met name de inleiding (geschreven door René Gabriëls) noemen. Het is een novelle op zich. In een kleine 50 pagina’s geeft hij een prachtig beeld van de ontwikkeling die het denken van onze oosterburen heeft doorgemaakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Erg knap.
Discipline
Een heel erg leuk boek om te maken vond ik Discipline. Marli Huijer is een fijne auteur om mee te werken. Wat dat betreft was het geen enkel probleem om een disciplinerende factor te zijn bij de totstandkoming ervan. Iemand moet de auteur tenslotte herinneren aan deadlines, de verschillende versies van de kopij lezen en van commentaar voorzien enzovoort. Overigens hoefde ik in dit geval nooit echt streng te zijn hoor, het liep allemaal soepel genoeg. Met het eindresultaat ben ik erg blij. Het is een zeer relevant boek geworden, dat bovendien bijzonder toegankelijk geschreven is. Het omslag is ook mooi geworden. De schoentjes keren vervolgens op een grappige manier terug in het binnenwerk. Een avond in Felix Meritis rondom het thema discipline was ook erg geslaagd, met interessante lezingen en debatten.
De geboorte van de biopolitiek
Het origineel van Foucaults Geboorte van de biopolitiek las ik voor het eerst tijdens een vakantie aan de Oostzee vorig jaar. Ik was meteen getroffen door de actualiteit van deze colleges uit 1979. Foucault was aanvankelijk van plan om het over biopolitiek te hebben, maar raakte gaandeweg geboeid door de liberale manier van besturen, zoals die na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, Frankrijk en de VS in zwang kwam. In die zin is de titel een beetje misleidend. We hebben nog even overwogen die te veranderen, maar het boek is inmiddels al zo bekend onder de huidige titel, dat we het maar zo hebben gelaten. Mooi aan de colleges van Foucault (we gaven eerder De moed tot waarheid uit) is dat je echt heel dicht komt bij de man zelf. Je hoort hem nadenken. Jeanne Holierhoek heeft de tekst prachtig vertaald.
Het spook van het kapitaal
Een van mijn favorieten van 2013 verschijnt pas volgende week: Het spook van het kapitaal. Erg goed dat dit boek bij Boom uitkomt. De auteur, Joseph Vogl, is in mijn ogen een van de belangrijke nieuwe hedendaagse Duitse denkers. Hij is hoogleraar Duitse literatuur aan de Humboldt Universität in Berlijn. Bijzonder is dat hij als literatuurwetenschapper de economie en de economische wetenschap bestudeert. Een van de zaken die mij bijzonder trof, was zijn analyse van hoe de markt om crises te vermijden steeds grotere riskantere producten ontwikkelt. Risico’s neutraliseren door risico’s te nemen dus. Dat kan niet goed gaan en dat gaat het dus ook niet. Zijn boek is een enorm succes in Duitsland, hopelijk nu ook in Nederland. Leuk om te melden is dat hij in maart naar Nederland komt, om te spreken in Nijmegen en Amsterdam. Daarnaast doet hij natuurlijk interviews.